• 3D печат на инлей, онлей, овърлеи със SprintRay: Революционен подход към денталните възстановявания

   Dr. Milos Ljubicic (milos.ljubicic@gmail.com)
   1 2 3 4 5
   Наличност:
   На склад

    

   Въведение:

   Стоматологията претърпя забележителна трансформация с навлизането на технологията за 3D печат. Отминаха дните, когато пациентите трябваше да претърпят многократни посещения за възстановителни процедури. С най-модерните решения за 3D печат на SprintRay, денталните специалисти вече могат да предложат на пациентите по-ефективно и удобно изживяване. Тази статия изследва използването на технологията за 3D печат за създаване на инлеи, онлеи и овърлеи с едно посещение, революционизирайки начина, по който подхождаме към зъбните възстановявания.

   Дилемата на пациента:

   Представете си пациент, който влиза в зъболекарски кабинет и иска да смени стари пломби и да поправи кариеси (снимка 2.). Традиционно такива възстановявания изискват няколко срещи, многобройни отпечатъци и временни възстановявания, преди окончателното да бъде готово. Този процес беше не само отнемащ време, но и разочароващ за пациента. Въпреки това, с иновативните възможности за 3D печат на SprintRay, изживяването на този пациент може драстично да се подобри.

    

   Решението на SprintRay:

   SprintRay предлага набор от 3D принтери, специално проектирани за дентални приложения. Тези принтери използват модерни материали и технология за печат с висока разделителна способност, което позволява на денталните професионалисти да изработват прецизни и издръжливи зъбни възстановявания за част от времето в сравнение с традиционните методи.

   Създаване на хибридни възстановявания с едно посещение:

   С помощта на 3D принтерите на SprintRay денталните професионалисти вече могат да създават инлеи, онлеи и наслагвания, използвайки най-новите хибридни смолисти материали (SPrintRay Crown) с едно посещение. Процесът е сравнително лесен и ефективен във времето, като спестява на пациентите неудобството от многократни срещи.

   Ето как работи:

   1. Дигитално сканиране:

   Зъбите на пациента се сканират цифрово с помощта на интраорален скенер. Това 3D сканиране създава изключително точен виртуален модел на зъбната редица на пациента, елиминирайки необходимостта от разхвърляни традиционни отпечатъци. (снимка 3.)

   2. CAD Проектиране и дизайн:

   Виртуалният модел се импортира в софтуер за компютърно проектиране, където специалистът по дентална медицина проектира по поръчка инлея, онлея или наслагването, за да пасне точно на зъба на пациента. (снимка 4.,5.).

      

    

   3. 3D Принтиране:

   След като дизайнът е завършен, цифровият файл се изпраща на 3D принтера SprintRay Pro 95S (фигура 6.).

   Използвайки избрания материал от хибридна смола (SprintRay Crown), принтерът започва процеса на адитивно производство, слой по слой, докато завърши възстановяването. (снимка 7.-8.)

      

   След приблизително 20 минути отпечатване специалистът по дентална медицина внимателно отстранява възстановяването от принтера. (снимка 9.-11.)

          

    

   4. Последваща обработка – измиване и втвърдяване:

   След това отпечатаните възстановявания се поставят в модула за измиване и изсушаване на SprintRay, където се подлагат на цялостно измиване с изопропилов алкохол, за да се отстрани излишната смола и да се осигури оптимална чистота. (снимка 12.).

    

   След това специалистът по дентална медицина прави всички необходими финални корекции и полиране, за да гарантира перфектно прилягане и естествен вид на възстановяването. ( Фигура 13.-15.) След като корекциите приключат, възстановяванията се прехвърлят към модула SprintRay ProCure2 за окончателния процес на втвърдяване.

         

    

   Устройството ProCure2 използва усъвършенствана светлинно полимеризираща технология за пълно полимеризиране на смолата, повишавайки здравината и издръжливостта на възстановяването. Тази стъпка е от решаващо значение за гарантиране, че възстановяванията са готови за незабавна употреба, след като бъдат извадени от модула за втвърдяване. (Снимка 16.-17.)

      

    

   С процесите на отпечатване, измиване, втвърдяване и циментиране, завършени с едно посещение, пациентът може да излезе от стоматологичния кабинет с новото си, напълно функционално и естетически приятно възстановяване, благодарение на забележителните възможности на технологията за 3D печат на SprintRay.

   Възстановяванията са здраво залепени на място с помощта на G-CEM ONE универсален самозалепващ цимент от смола със способност за двойно втвърдяване, предназначен да осигури здраво и трайно свързване на индиректни възстановявания. Това гарантира дълготраен и надежден резултат за денталното здраве и удовлетворение на пациента. (Снимка 18.-19.)

    

   Предимства за пациенти и зъболекари:

   Интегрирането на технологията за 3D печат на SprintRay в денталните практики предлага множество предимства:

   • Ефективно време: Възстановяванията на пациентите могат да бъдат завършени с едно посещение, което им спестява ценно време и намалява броя на необходимите срещи.

   • Подобрена прецизност: 3D принтирането гарантира високо ниво на точност и перфектно прилягане към уникалната зъбна анатомия на всеки пациент, което води до подобрена дълготрайност и функционалност на възстановяването.

   • Подобрена естетика: Хибридните материали, използвани в 3D принтирането, имитират много външния вид на естествените зъби, осигурявайки на пациентите естетически приятни и дискретни възстановявания.

   • Рационализиран работен процес: Професионалистите по дентална медицина могат да оптимизират своя работен процес, като намалят времето на стола и увеличат пропускателната способност на пациентите, което в крайна сметка е от полза както за практиката, така и за пациентите.

    

   Заключение:

   Технологията за 3D печат на SprintRay направи революция в областта на стоматологията, предлагайки на пациентите рационализирано и ефективно изживяване, когато става въпрос за възстановителни стоматологични процедури. Използвайки този иновативен подход, денталните професионалисти вече могат да осигурят висококачествени, прецизни и естетически приятни инлеи, онлеи и овърлеи с едно посещение, носейки нова ера на удобство и съвършенство при денталните възстановявания.